Posted on: May 30, 2021 Posted by: Greger Rasmussen Comments: 0

Som en sand gartner behøver vi sandsynligvis ikke fortælle dig, at insekter kan være meget nyttige i haven. Insekter opretholder den naturlige balance i haven og sikrer, at dine planter kan blomstre. Det anbefales derfor stærkt at tiltrække de rigtige insekter i haven!
Tidligere skrev vi en artikel om de forskellige gavnlige insekter i haven. Her kan du læse, hvilke insekter der er nyttige, og især hvorfor de er nyttige. Måske er der nogle nyttige oplysninger her for dig.
Hvis du følger nedenstående tip, kan du også tiltrække disse gavnlige insekter i haven.

Tiltræk insekter i haven
Tiltrækning af insekter i haven behøver ikke at være kompliceret. Ikke desto mindre anbefales det, at du læser omhyggeligt om mulighederne for at tiltrække visse insekter til haven.
For eksempel har hvert insekt sin præference for bestemte planter eller forhold i sit levende miljø.
På grund af det store udvalg af insekter vil vi generelt nærme tipene om, hvordan man tiltrækker dem til din have. Vi gør kun en undtagelse for sommerfugle og bier. I slutningen af ​​denne artikel vil vi specifikt forklare, hvad deres ønsker er for disse insekter.
Nu er det tid til de generelle tip til at tiltrække insekter til haven.

Tip 1: Nektar til den søde tand
Hoverfly-on-flower
Hvis du vil tiltrække insekter til haven, er dette sandsynligvis det bedste tip: Giv nektar i haven.
Insekter lever af nektar, og uden denne fødekilde i haven er der ringe chance for, at insekter finder vej til din have. Hvad angår plantetypen, foretrækker insekter den oprindelige art. Det er ikke tilfældet, at hvert insekt vil besøge hver plante med nektar. Det er faktisk et tilfælde af, hvad landmanden ikke ved, at han ikke spiser.
Derudover er smagen forskellig, så en række indfødte planter, der giver nektar, er bedst. Så der er noget for enhver smag i din have.
Forespørg i havecentret om indfødte planter, der giver nok nektar til at tiltrække forskellige insekter. Når du køber indfødte arter, skal du sørge for at de virkelig er hjemmehørende. Det er vigtigt at være opmærksom på oprindelseslandet. På trods af det samme videnskabelige navn kan planter fra et andet land faktisk afvige genetisk fra hinanden.
Ekstra tip: Når du vælger, skal du også være opmærksom på de forskellige blomstringsperioder. Du tiltrækker flere insekter til din have, når blomsterne i din have blomstrer så længe som muligt.

Tip 2: Et godt hotel for natten
insekt hotel
Udover mad, hvad har du ellers brug for for at kunne bo et godt sted? Korrekt. Boliger!
Tiltrækning af insekter i haven fungerer godt, hvis der ud over mad også er mulighed for boliger. Dette sikrer, at insekter ikke kun stopper forbi et stykke tid, men også bliver i din have længere.
Insekterne bruger også huset som et redeplads. Tænk for eksempel på redeblokke til den ensomme bi, men der er også specielle redekasser til ørepynt.
Du kan få boliger i de fleste havecentre, men det er selvfølgelig også meget rart (og let) at lave huset selv. Ofte er et gammelt stykke træ med nogle huller i det en god start for at rumme forskellige insekter.
Tip: Hvad øreklingen angår, fungerer en gammel blomsterpotte på hovedet på en snor med noget hø i det allerede vidundere.

Tip 3: Hold træ i haven
Beskæring af affald i haven
Ud over mad og mulighed for at bygge rede kan insekter også lide at have et sted at gemme sig. De er sårbare i det fri, så lidt beskyttelse gør aldrig ondt.
At tiltrække insekter til haven er derfor endnu bedre, hvis du bygger skjulesteder. Du kan nemt oprette et husly ved at bevare gammelt træ. Disse kan være træplanker, der er tilbage fra dit sidste job, men du kan også bruge beskæringsaffald.
Når du bunker træet, er det et dejligt sted for insekter at slå sig ned. Derudover har du også skabt et husly for andre dyr som pindsvinet og salamanderen.

Tip 4: Lad dit græs stå uforstyrret
høland
Dette tip er ikke til dem, der ønsker en pæn og pæn have. Generelt er en pæn og pæn have alligevel ikke et dejligt sted for dyr. De drager mere fordel af den noget naturlige have, hvor ikke alt haveaffald straks ryddes op.
Dette gælder også for din smukke græsplæne. Hvis du har en stor græsplæne eller ikke har noget imod, om græsset er lidt længere, kan du overveje at gøre noget af det til hø enge.
Hayland udvikler sig faktisk automatisk, når du ikke klipper græsset meget ofte. Ved at lade græsset vokse og lade det være i fred, sikrer du, at bugs og græshopper blandt andet migrerer til din have. De synes, at det høje græs er et meget rart sted at slå sig nedn.

Hvis du lader dit græs stå uforstyrret, sikrer det også, at de vilde blomster også får en chance. Disse indfødte arter vil blomstre i din høeng og tiltrækker igen nye insekter.

Tip 5: Glem ikke vandet
Under vand-i-en-dam
Hvis du har plads til det, er det værd at overveje at bygge en dam. Vand bringer en kilde til liv, og en dam i haven kan i høj grad øge antallet af insekter.
En dam tiltrækker også andre dyr som frøer, padder og salamandere (forudsat at du ikke holder fisk i dammen). Du kan læse, hvordan du opretter din dam til at tiltrække padder i vores artikel ‘Kæledyrsvenlig havearbejde: Sådan byder du dyrene velkommen i din have’.

Tiltræk insekter i haven: sommerfuglen og bi i rampelyset
På baggrund af ovenstående fem tip har du været i stand til at læse, hvordan du kan organisere din have mere for de forskellige insekter. Disse tip er generelle tip, der tiltrækker en forskelligartet gruppe af insekter til din have.
Af alle insekter er der dog to, som vi lægger lidt ekstra vægt på. Dette skyldes, at den ene ikke kun er nyttig, men også smuk, den anden fordi den kunne bruge noget hjælp til at overleve. Vi taler om sommerfuglen og bien her.

Tiltræk sommerfugle til haven
Påfugløje
At tiltrække sommerfuglen til din have behøver ikke at være kompliceret. Det er almindeligt kendt, at et antal planter tiltrækker sommerfugle. Den mest berømte plante er sandsynligvis sommerfuglbusken.
Du kan gøre din have attraktiv for sommerfuglen ved at plante de planter, som sommerfuglen elsker, og plante de planter, som sommerfuglen har brug for.
For eksempel er der planter, hvorfra sommerfuglen har brug for nektar, men der er også planter, som sommerfuglen kan lægge sine æg på. Sidstnævnte plantearter kaldes også værtsplanter. Det varierer pr. Sommerfugleart, hvilke planter der foretrækkes.
Er du nysgerrig efter de forskellige planter til din have? Klik her for en liste over 15 planter, der tiltrækker sommerfugle til din have.

Tiltrækning af bier til haven
Bi
Tiltrækning af bier er ikke kun gavnligt for din have, men du hjælper også bien ved at gøre din have attraktiv. Bien har kæmpet de seneste år og er endda truet med udryddelse i nogle dele af verden.
For at hjælpe både bien og din have kan du tilføje forskellige elementer til din have. Det er især svært for den ensomme bi, den bi, der ikke bor i en koloni. Denne bi er meget afhængig af specifikke planter, der i stigende grad forsvinder.
Plantning af drægtighedsplanter hjælper ensomme med sin madforsyning. Oprettelse af et såkaldt bihotel kan også hjælpe denne hårde arbejdstager med at komme tilbage på sporet.

Resumé
Tiltrækning af insekter i haven, som du har læst, kan gøres på flere måder. Der er en række elementer, som du kan tilføje i haven, så de forskellige insekter hurtigt vil føle sig hjemme.
Faktisk er det allerførste skridt ikke at holde din have for pæn. Efterlad faldne blade og kviste. Insekter klarer sig bedst i en smule ‘junk’. For eksempel er det godt at lægge beskæringsaffald i et hjørne i haven, hvor insekterne kan leve.
Specielt hus til insekter og plantning af tilstrækkelig mad er også afgørende for at tiltrække insekter. At ikke klippe en del af en græsplæne og gøre den til hø enge er blandt andet en måde at gøre din have til et insektparadis.
Endelig viste vi dig, hvilke elementer der er vigtige for en sommerfugl og en bi. Med en sommerfugl er det vigtigt at placere nektarrige planter i haven samt værtsplanter, som de kan lægge deres æg på.
Det gælder også for bier, at både en fødekilde og et hus er vigtigt, hvis du vil få dem til at føle sig hjemme i din have. Derudover er det ikke altid let for bier i naturen. På denne måde sikrer du ikke kun, at bien hjælper dig, men du kan også sikre, at bipopulationen forbliver beskyttet.

Leave a Comment